Bak hver yrkesskadessak er det et menneske, en skjebne, et liv og det er en familie.
Det er mennesker som har jobbet og har gjort sin borgerplikt hele livet og betalt sin skatt til samfunnet. Den dagen du blir syk eller skadet på jobb. Da tror du skal få en erstatning, fordi du ble skadet på jobb. I veldig mange saker er det ikke slik.
Da er det flere faktorer som spiller inne.
Har bedriften du jobber for et fungerende HMS system, melder bedriften din inn saken korrekt?
Når du kommer til legen, er det viktig at en stresset lege forstår hva du sier og hva dine dine symptomer er på 15 minutter som er tiden du får til rådighet. Det som legen skriver i journalen følger hele saken din.
Hendelsesforløpet ditt som er innmeldt fra arbeidsgiver og lege er med og avgjøre din videre skjebne. Nav og forsikringsselskapet forholder seg til forklaringen fra arbeidsgiver og lege.
Har vi et fungerende system for innmelding av skader i Norge, har mennesker som blir skadet på jobb rettsikkerhet?
Hvorfor undersøker ikke Nav faktum, jamfør forvaltningsloven §17. Utredningsplikten?
Jeg har mange spørsmål, har ingen fornuftige svar.
Hvorfor gjør ikke forvaltningen jobben sin og gir arbeidstakere ett vern jamfør forvaltningsloven som både Nav, arbeidstilsynet, sjøfartdirektoratet og legen er forpliktet til å følge?
Følger Nav forvaltningsloven ?
Nav er pliktig til å undersøke en sak tilstrekkelig før et vedtak sier forvaltningloven §17.
(Fvl. § 17 fastsetter at forvaltningen plikter å påse at saken er så godt opplyst som mulig før det treffes vedtak, og gir nærmere regler om forvaltningens plikt til å forelegge opplysninger for partene)
Innmelding av arbeidsulykke fra arbeidsgiver og Nav
Ved innmelding av en arbeidsulykke skal arbeidsgiver og lege melde inn hendelseforløpet til Nav og til arbeidstilsynet. (faktum) I mange saker melder ikke arbeidsgiver inn saken korrekt til Nav , grunnen kan være at bedriften er redd for å få en høy ulykkestatistikk eller at bedriften ikke har et HMS system som fungerer.
Nav følger ikke forvaltningsloven
Nav nekter konsekvent å følge loven. Nav forholder seg til det hendelsesforløpet som arbeidsgiver og legen har skrevet som mulig skade/ diagnose opp mot ordlyden.
Yrkesskade
Ved yrkesskade er det ordlyden i §13-3 Folketrygdloven som henviser til yrkesskade, dette ser ut som at det brytes systematisk av leger over hele landet.
Legens plikt til å melde inn yrkesskade.
Legen skal har også en plikt til å melde inn en mulig arbeidsskade/yrkessykdom til arbeidstilsynet: Jamfør veilleder fra Helsedepartmentet. Sitat:
15. Yrkesskade og yrkessykdom
Med yrkesskade menes skade som følge av arbeidsulykke. En yrkessykdom er en sykdom som følger av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet.
Reglene om opptjeningstid gjelder ikke for arbeidstaker som blir sykmeldt på grunn av godkjent yrkesskade/sykdom. Vedkommende kan med andre ord motta sykepenger fra den første arbeidsdagen i bedriften hvis skaden skjer da (Folketrygdloven § 8–55). Rundskriv til § 8-2 – Opptjeningstid (lovdata.no).
Ved en yrkessykdom/yrkesskade har arbeidstaker i utgangspunktet rett til sykepenger i 250 dager (ett sykepengeår), selv om sykepengeåret helt eller delvis er brukt opp av andre årsaker.
Legers melding til Arbeidstilsynet
Hvis du som lege vet eller antar at pasientens sykdom skyldes arbeidsforhold (arbeidsrelatert sykdom), skal du melde dette til Arbeidstilsynet. Skader kan også meldes. Hvis arbeidstakeren samtykker, skal du informere arbeidsgiveren om skaden/sykdommen.
De meldepliktige arbeidsrelaterte sykdommene er flere enn dem NAV godkjenner som yrkessykdommer. Blankett 154 B gir også mulighet til å informere NAV, og å be Arbeidstilsynet følge opp saken. Dette er spesielt viktig dersom arbeidsgiver ikke kjenner saken, eller av annen grunn ikke selv melder tilfellet til NAV.
Arbeidsgivers melding til NAV
Ved yrkessykdom eller yrkesskade som medfører medisinsk behandling eller arbeidsuførhet skal arbeidsgiver fylle ut meldeskjema: Melding om yrkesskade eller yrkessykdom som er påført under arbeid på norsk eller utenlandsk landterritorium, NAV 13-07.05 (nav.no).
Dersom arbeidsgiver ikke oppfyller sin meldeplikt kan arbeidstaker selv melde. Arbeidstaker kan bruke samme skjema og sende dette til sitt NAV-kontor. Det skal meldes til NAV snarest mulig og senest innen ett år.
Meldingen til NAV er avgjørende for at NAV kan fatte vedtak om at det foreligger yrkesskade/yrkessykdom i henhold til regelverket.
Legers melding til NAV på sykmeldingen
På sykmeldingen kan du gi NAV melding om at sykdommen/skaden kan dreie seg om en mulig yrkesskade/yrkessykdom. Feltet er synlig for arbeidsgiver og NAV.
Om man vil fokusere ekstra på årsakssammenhengen, kan tekstfeltetene til arbeidsgiver og NAV brukes. Det finnes i tillegg egne skjema for melding av yrkessykdom/skade.
En avkryssing på sykmeldingen er ikke en tilstrekkelig melding. Se over om legers melding til Arbeidstilsynet og arbeidsgivers melding.
Pasienten må også selv melde yrkesskade/-sykdom til NAV.
Det er viktig at pasienten får vurdert om det foreligger en yrkesskade/-sykdom fordi dette kan medfører særfordeler og erstatning. Informasjon om yrkesskade og yrkessykdom på nav.no. Sitat slutt. https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sykmelderveileder/yrkesskade-og-yrkessykdom
Har Norge en fungerende velferdsstat?
Mange mennesker som blir skadet eller syk på jobb i Norge, får aldri en takk for innsatsen som de utført i arbeidslivet.
I stedet ender mange opp i fattigdom i Norge, fordi en eller annen har gjort en feil i deres sak.
Bak hver sak er det et menneske, har det menneske rettssikkerhet?
